Discreet & Anoniem verzonden
Topkwaliteit Research Chemicals
Voor 17:00 besteld = vandaag verzonden
Discreet & Anoniem verzonden Topkwaliteit Research Chemicals Voor 17:00 besteld = Vandaag verzonden Veilig betalen met iDeal
Voor 17:00 besteld = vandaag verzonden
Topkwaliteit Research Chemicals

Over 3MMC

Wat is 3MMC?

3MMC (ook wel ‘Poes’ of ‘3m’ genoemd) wordt meestal verkocht als kristalachtig wit poeder. 3MMC is ten slotte is sinds 2012 al op de markt. Dit is erg kort en wordt daarom ook wel een NPS genoemd. Over deze NPS is daarentegen erg weinig bekend. Vaak is er toch nog geen of amper onderzoek naar gedaan. Ook over 3MMC is dus weinig kennis.

3MMC lijkt erg op zijn grote broer 4-MMC (‘Mephedrone’ of ‘Miauw’). Dat wil niet zeggen dat de effecten en risico’s hetzelfde zijn. In 2012 werd 4-MMC verboden en werd 3MMC als alternatief verkocht. 

Hoeveel mensen gebruiken 3MMC in Nederland?

Er is (nog) niet onderzocht hoeveel mensen in Nederland 3-MMC gebruiken. Wel zijn er tekens dat het gebruik stijgt en er vaker vergiftigingen voorkomen. Het is opvallend dat de signalen van stijgend gebruik veel uit dezelfde regio’s komen. Dit doet vermoeden dat gebruik minder verspreid is door Nederland en dat gebruikers vaak uit dezelfde plaatsen komen.

Uit Het Grote Uitgaansonderzoek 2020 blijkt dat er duidelijke tekenen zijn voor een stijging in het gebruik van 3MMC. In 2020 gaf 8,9% van de onderzochte uitgaanders aan in het afgelopen jaar wel eens 3-MMC gebruikt te hebben. Het gebruik ooit in het leven (11%) lag daar dicht bij, wat een aanwijzing is dat de meeste gebruikers pas geleden voor het eerst 3MMC hebben gebruikt. Informatie uit andere Trimbos-onderzoeken wijst ook voorzichtig op een stijging in het gebruik van 3MMC.

Werking van 3MMC

De effecten van kunnen wat lijken op die van MDMA en cocaïne. Gebruikers voelen zich alert, blij en voelen vervolgens geen vermoeidheid. Ze hebben vaak behoefte om contact te maken met anderen. Ook ervaren ze ten slotte meer zelfvertrouwen en soms meer zin in seks.

Risico’s van 3MMC

Er is nog geen onderzoek gedaan naar de risico’s van 3MMC bij mensen. Maar wel is duidelijk dat hoge doseringen en combinatiegebruik met andere drugs of alcohol de risico’s vergroten. Gebruikers van dit middel zijn dus hun eigen proefkonijn.

Sommige gebruikers geven vervolgens ook aan dat het gebruik een hevige kater kan geven: een vermoeid gevoel door het niet slapen en onvoldoende/niet eten.  

Verslaving

Aan 3-MMC kun je ten slotte verslaafd raken. Het vermoeden bestaat dat 3MMC verslavender is dan andere drugs. Dit komt vermoedelijk omdat gebruikers tijdens het gebruik een sterke ‘craving’ ervaren. Een craving is een sterke drang om vervolgens te gebruiken of meer te gebruiken. 

Wetgeving

Op het moment is 3-MMC nog niet verboden. 3MMC valt momenteel namelijk onder de Warenwet. De overheid is echter wel bezig met een wet die groepen NPS in één keer verbieden. 3-MMC en een heleboel andere NPS zouden daarmee verboden worden.

De verstrekte informatie is dan ook niet bedoeld als advies en kan daardoor ook niet zo worden beoordeeld. 3MMC is echter niet geschikt voor menselijke consumptie en daarom mag 3-MMC uitsluitend alleen gebruikt worden voor onderzoeksdoeleinden.

Winkelwagen
nl_NLDutch

Menu